Travertinul este o piatra naturala cu o istorie lunga si prestigioasa. De la Michelangelo Buonarroti la Richard Meier (arhitectul contemporan american de renume care a influentat secolul XX), travertinul a reprezentat un material proeminent in toate constructiile vremii. Romanii au folosit in mare masura travertinul in structuri variate, cum ar fi baile, amfiteatrele, podelele, apeductele si templele.

In timpul Renasterii, artistii si arhitectii au incercat sa revigoreze epoca clasica prin utilizarea travertinului. Michelangelo a folosit travertinul in constructia cupolei Bazilicii Sfantului Petru din Roma, cea mai mare biserica din lume. Gian Lorenzo Bernini a utilizat, de asemenea, travertin pentru a construi Colonada din Piata San Pietro, in anii 1600. In 1732, Nicola Salvi a ales travertinul pentru constructia Fantanii Trevi, cea mai spectaculoasa fantana din Roma, cea care atrage anual cateva zeci de milioane de turisti din toate colturile lumii.

Una dintre cele mai populare destinatii turistice din Roma de azi – Colosseumul – a fost primul amfiteatru permanent, grandoarea sa facandu-l unul dintre cele mai mari realizari arhitecturale ale vechilor romani. Are scaune in trepte pentru 50.000 de spectatori si o mare parte a structurii a fost realizata din piatra, beton si, bineinteles, travertin. In timp ce unele caracteristici ale acestei constructii uimitoare au disparut cu timpul, arcadele travertinului raman in mare parte intacte.

Cu toate acestea, nu doar in Italia travertinul a fost popular. Bazilica iconica Sacré-Coeur din Paris foloseste in mare masura travertin. Si zidurile din holul Turnului Willis din Chicago (cunoscut anterior ca Turnul Sears, una dintre cele mai inalte cladiri din lume) sunt captusite cu travertin lustruit, oferind accente neomoderniste.

Terminat in 1914, Sacré-Coeur este una dintre cele mai populare atractii turistice din Paris, are un design romano-bizantin, tavane inalte si detalii mozaice complexe. Exteriorul bisericii a fost construit din piatra Château-Landon – un tip de travertin care, cu timpul, se arata de un alb stralucitor, in contact cu ploaia. Din cupola, peste 200 de metri deasupra Senei, se poate vedea splendoarea peisajului rural. Acesta este cel mai inalt punct din Paris, dupa Turnul Eiffel.

Tonto Natural Bridge State Park, situat in apropiere de Payson, Arizona, SUA, este considerat a fi cel mai mare pod natural de travertin din lume si a fost descoperit in 1877 de catre David Gowan. Astazi, parcul este un loc popular pentru drumetii si picnicuri. La fel de impresionante, stalactite si stalagmite de travertin se gasesc si in unele dintre pesterile din Arizona, precum cele din parcul Kartchner Caverns.

Orasul vechi Hierapolis (sud-estul Turciei), ce se gaseste in imediata apropiere a zonei Pamukkale (“castelul din bumbac”)si inconjurat de izvoare termale si piatra stralucitoare travertinului alb, a fost construit aproape in totalitate din travertin. Putem vizita si astazi ruinele amfiteatrului atat de bine conservate.

Centrul Getty din Los Angeles a fost construit cu 1,2 milioane de metri patrati de travertin importati din Italia. Arhitectul Richard Meier a folosit o combinatie de piatra naturala lustruita pentru a crea o structura care a completat mediul natural si, pe aceasta cale, a oferit omagiu conceptelor istorice, rezultand o constructie absolut impresionanta.

Este cert ca Italia a reprezentat principala sursa de travertin, din toate timpurile. Cu toate acestea, acum exista multe alte locuri de unde se poate procura, inclusiv din Mexic, Peru, Iran si Turcia.

Travertinul este cunoscut si apreciat pentru aspectul sau distinctiv, rustic și clasic. Travertinul este o piatra de culoare deschisa, asa ca va fi vazut frecvent in nuante de bronz, alb, gri, auriu si maro deschis, dar poate veni si in tonuri mai inchise de rosu ruginiu. Culoarea travertinului este determinata de continutul sau de fier.

Travertinul are un aspect vintage si reprezinta cu exactitate istoria lunga a utilizării sale. Aspectul “imbatranit” al travertinei nefolosite este una dintre cele mai dorite calitati. In timp ce acest travertin rustic este cea mai obisnuita imagine, exista, de fapt, o gama larga de aparitii, in functie de finisaj.

Rocavera va ofera o paleta larga de modele de travertin si, de asemenea, poate fi prelucrat in functie de necesitatile dumneavoastra: https://rocavera.ro/categorie-produs/travertin/

Travertinul este o piatra naturala, deci este important să retinem ca doua dale de travertin nu vor arata exact la fel. Gropitele si/sau gaurile, care vorbesc despre porozitatea sa, caracterizeaza travertinul in stare naturala, iar unele bucati de piatra pot avea combinatii de culori ce ii confera un aspect similar marmurei. Deoarece travertinul poate fi taiat dupa cum dorim, putem opta pentru placi mari sau placi mici de mozaic, in functie de aspectul cautat.

Dar despre cum putem folosi travertinul in caminul nostru vom scrie in “episoadele” viitoare!