Curtea si gradina sunt acoperite de covorul doar putin ingalbenit al frunzelor iar zilele inchise si geroase s-au napustit mult prea devreme. Un motiv in plus sa ne gandim cum, cand si cu ce vom amenaja sau reamenaja, la primavara, superba noastra gradina!

Si parca nimic nu completeaza mai frumos peisajul cu flori si gazon decat piatra naturala! Texturile si culorile sale contrastante adauga valoare, in timp ce se integreaza natural cu mediul si confera totodata protectie, care, spre deosebire de produsele fabricate, poate rezista sute de ani.

Modalitatile de utilizare ale pietrei intr-o gradina variaza aproape la fel de mult ca pietrele in sine.

In prima faza, ne imaginam cum ar arata potecile si bordurile. Pietrele de trecere conduc privirea si pasul catre intrarea in casa sau catre “o calatorie” relaxanta in gradina frumos mirositoare. Granitul si travertinul pot fi lejer variante care functioneaza extraordinar de bine pentru o astfel de cale.

Banci, fantani si, de ce nu, statui. Fantana moderna (cea care a urmat fantanilor din Italia, epoca baroca) pentru gradinile spatioase sunt o piesa cu totul speciala si in jurul careia se vor derula foarte multe povesti. Combinarea pietrei cu apa este la fel de veche ca civilizatia insasi. De ce nu s-ar putea regasi in propria noastra curte? Potrivit specialistilor, cea mai buna piatra pentru fantani este granitul. Chiar si intr-un climat cald, granitul reactioneaza cel mai bine. Bancile de piatra sunt, de asemenea, populare. Recomandam tot granitul, desi bazaltul si travertinul reprezinta alte optiuni potrivite. Culoarea pamantie merge bine cu casele in stil cabana sau gradinile japoneze.

Vezi tipuri de granit aici.

Statuile adauga nota aparte pentru o gradina si se pot imbina fara probleme cu fantana. Si nu necesita o cantitate mare de apa. Este nevoie doar de o pompa montata sub patul de pietris pentru ca apa sa circule.

Fanta uscata sau podetul. Daca proprietatea nu are un flux, dar dorim sa il cream, trebuie luam in considerare pietrele naturale pentru a forma un “pat de apa uscata” care sa imite un parau sezonier. Alternativ, daca avem un loc umed sezonier enervant in gradina, putem crea un “pod” de piatra peste el. Se rezolva o problema de trafic si, mai mult, este integrat in peisaj.

Zidul de sprijin. Un perete de sustinere a pietrei este cea mai buna metoda de prevenire a eroziunii pe un deal. Pentru do-it-yourself exista multe resurse disponibile online, inclusiv acest articol iti poate oferi cateva indicii. Zidul trebuie planificat cu grija. Trebuie inclinat spre panta cu cel putin doi centimetri pentru fiecare picior de inaltime. Daca este nevoie sa construim un zid de peste trei metri inaltime, interventia unui profesionist este cea mai buna idee.
De asemenea, inainte de a construi un perete, trebuie sa cunoastem ce tip de sol avem. Daca este  sol umed si locuim intr-o zona rece este posibil sa fie necesara o fundatie de circa 4 metri sub linia de inghet. Daca locuim intr-un climat cald si uscat, probabil nu va fi nevoie sa mergem subteran, totul in functie si de inaltimea zidului si de greutatea pietrei naturale.
Desi construirea unui zid fara mortar nu poate fi luat in calcul in secolul nostru, va spunem ca zidurile simple din piatra stivuite pot dura secole. Mortarul este inflexibil si se fisureaza in timpul iernii, afectand stabilitatea.

Alegerea pietrei. Selectarea pietrelor pentru amenajarea gradinii trebuie sa tina cont de clima, estetica imobilului, a curtii si, desigur, de nevoile de rezistenta la temperatura si uzura. Puteți alege culorile și texturile care armonizeaza sau contrasteaza cu plantele si aspectul casei. Rosul si maroul confera caldura intr-o gradina, in timp ce chipsurile din marmura alba lumineaza diafan zonele umbroase. Indiferent daca mergeti pentru un aspect clasic, ultra-modern sau funky, piatra naturala exprima stil!

Multi oameni aleg piatra naturala din surse locale, deoarece este mai prietenoasa cu bugetul familiei, iar la Rocavera gasiti variante foarte diverse!

Iata cateva idei de amenajare a gradinii dumneavoastra: